Редактор: e-mail: Кадър: БТВПроф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз коментира

...
Редактор: e-mail: Кадър: БТВПроф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз коментира
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Търговците на едро правят всичко възможно да наваксат това свръх потребление на лекарства

Редактор: 

e-mail: 

Кадър: БТВ

Проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз разяснява в предаването " Лице в лице " по БТВ някои от настоящите в последно време тематики - неналичието на медикаменти, заповедта за зелени коридори за възрастните, продаването на медикаменти без предписания в COVID-кризата.

" Имаме сигнали за дефицит на лекарствени артикули, които някои лекари предлагат за лекуване на пациенти с Ковид-19. Това са артикули, съдържащи езитромицин. Също лекарствени артикули, които разреждат кръвта, понародному казано. След всеки един подобен протокол, който се популяризира в обществените мрежи за лекуване, следва една вълна от търсене на такива артикули. Търговците на едро вършат всичко допустимо да наваксат това свръх ползване. Недостигът на медикаменти е едно обикновено събитие, което не може да провокира суматоха и не е подправена паника. СЗО е открила, че единствено 8 % от приетите в болница заболели са имали потребност да вземат антибиотици, само че на 72 % са им предписани антибиотици. Има други средства, с които да подкрепим имунната си система. Но първо би трябвало да минем обзор при доктор. Нека единствено след посещаване на доктор да се прибягва до такова лекуване. Настояваме фармацевтите и пациентите да имаме право на генерична смяна, да се сменя търговеца на въпросния медикамент, в случай че се наложи, а не да се връща пациентът. Антибиотик би трябвало да се предписва единствено с рецепта. Но в последно време има едно лечение по телефона. Дано до края на годината да има електронна рецепта. Пред всеки един фармацевт има сложен честен избор - или да наруши закона като даде лекарство без рецепта, или да върне пациента, който може да има потребност от този артикул, само че да му е отхвърлен обзор ", сподели Сербезова.

" Хората да не се сърдят когато аптекарите ги отпращат. Много персонални лекари споделят - " отиди в аптеката ще ти дадат без рецепта ". Не бива системата за е толерантна към едно здравно съсловие, а да не е толерантна към друго съсловие. Искаме да има по-благтоприятни условия. Във Англия има фармацевти, които предписват медикаменти, пишат предписания.

Имаме увещание от търговците на едро, че някои от тези изчезнали артикули към този момент са налични. ", съобщи още тя.

Според нея не е подобаващ утринния диапазон за спорене на пенсионерите от 8 до 10 ч., защото някои аптеки отварят в 9 ч., а и в случай че няма даден медикамент, се постанова циркулиране.  " За мен персонално е по-удачен следобедният диапазон, да вземем за пример от 14 до 16 ч. ", счита тя.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР